Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Tillhör mareld dina favoritord?

Idag när jag kom hem låg en trevlig överraskning i postlådan. Tidningen Vi Läser tar alltid upp intressanta teman inom området litteratur. Ett frekvent inslag är där de frågar någon om vilket favoritord hen har. I detta nummer svarar den tillfrågade: mareld.

Mareld. Mareld. Mareld???

Min hjärna slog knut på sig själv. Mareld, vad är det? Marulk känner jag till, martall likaså. Men mareld...

Den tillfrågade Lars Gustafsson ger en ledtråd när han berättar att mareld är en organism. Men han tycker också att den är magisk, ger ett skimmer av något förbjudet. Och så tänker han på vokalmusik när han hör ordet.

Nu är min nyfikenhet total. Jag måste googla!

Wikipedia förklarar:
Mareld är ett fenomen som orsakar ett turkost sken i havsvatten. Mareld orsakas av flera arter i olika organismgrupper, bland annat av planktonet dinoflagellat. Dinoflagellater lyser upp när det känner sig hotade av till exempel småfisk, detta för att locka till sig rovfiskar som undsätter dem. Om man nattetid badar när dessa organismgrupper finns i vattnet upplever man att vattnet lyser upp omkring sig själv.

Så häftigt! För att rädda sig själva lyser planktonen upp och skapar ett för oss magiskt skimmer. De största mareldsflagellaterna är 2 mm i diameter, men i Sverige förekommer sällan storlekar större än 1 mm.

Jag är säker på att många av er både hört talas om och sett detta fenomen, tydligen vanligt på Västkusten. För mig är det dock nytt. Och minsann har jag inte fått ett nytt favoritord också! 

Det lägger jag till mitt sedan länge valda favoritord - unna. Unna är underbart. Runt, varmt och kärleksfullt.

Jag unnar någon annan något. Jag kan unna mig själv något. Ett alltigenom positivt ord. Precis som livet ska vara :)

Fyrkantiga ögon och mask i magen
Att vara en sentimental jäkel

Kommentarer 2

 
Guest - kent den onsdag, 23 mars 2016 19:12

Jag unnar dej allt gott i världen:)

0
Jag unnar dej allt gott i världen:)
Guest - AC den onsdag, 23 mars 2016 19:19

Tack pappa! Jag unnar dig detsamma :)

0
Tack pappa! Jag unnar dig detsamma :)