Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Svårt att ta ställning i sjukhusfrågan

Har ni tänkt på hur mycket kaos och kris som råder just nu? Det är kris i asylsituationen. Kris hos miljöpartiet. Kaos rådde när en åskådare kastade in knallskott på fotbollsmatchen. Kaos vid insläppet på Adeles konsert. Kaos och kris var det på Island när statsministern tvingades avgå efter sina penningaaffärer.

Det är kaos här och kris där. Kaos hit och kris dit.

Den här rubriken möter oss idag i Ångermanland. "De är oroade över länets vårdkaos". Kaos igen alltså.

Vilka är "de"? De är sjukvårdspolitiker och höga chefer inom landstinget i Norrbotten. De menar att vi i Västernorrland är helt fel ute som har kvar tre akutsjukhus. Det sägs till och med att man oroar sig över bristen på politisk ryggrad hos våra folkvalda.

OK. Jag hör.
OK. Jag förstår.
OK. Jag backar mentalt.

För hur lätt är det att ta ställning för eller emot ett sjukhus? När avstånden är långa och rädslan att inte få vård i tid är stark är det så klart helt naturligt att man kämpar för "sitt" sjukhus.

Jag bor i Kramfors kommun. På många sätt är vi en delad kommun, så också i sjukhusfrågan. Jag har i hela mitt liv tillhört Örnsköldsviks sjukhus. Jag är född där, har fött båda mina barn där. Den senaste tiden har jag tillbringat mycket tid på sjukhuset, både för en akutoperation och efterföljande behandling. Naturligtvis är jag väldigt glad över den hjälp jag fått av "mitt" sjukhus. Om jag tvingas välja måste jag ställa mig på Öviks sida i kampen om att få vara kvar.

MEN jag förstår mycket väl alla som kämpar för Sollefteå sjukhus. De flesta som bor på "andra sidan" om Ångermanälven i min kommun tillhör ju det. Min syster och hennes familj till exempel. Så klart vill de ha kvar sitt sjukhus.

I Nordingrå har vi 7,5 mil enkel väg till Öviks sjukhus. Till Sollefteå är det 8 mil. Till Sundsvall har vi 11 mil. Hur som haver, oavsett ort, har vi långt till sjukhuset. Min yngste son hade i princip kunnat födas i bilen, men jag hann fram och efter 45 minuter var han ute. 

Jag förstår att det är extremt dyrt med sjukvård
Jag förstår att vi blir allt färre som bor här och att pengarna inte räcker till.
Jag förstår att landstinget har ansvar för andra saker än sjukvård, vilket kanske borde renodlas.
Jag förstår att människor är oroliga, förbannade, kämpar, demonstrerar, skriver insändare.

Brist på politisk ryggrad. Ja, kanske det. Eller så är det så enkelt att inte ens våra folkvalda har lätt att välja sida och avgöra till nackdel för några.

Vi lär få fler rubriker att ta del av innan sjukhusfrågan är avgjord. Och tyvärr tror jag att det blir kaos och kris hos några oavsett hur besluten tas.

Varifrån kommer vårt mod?