Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

När passionen är ett grässtrå

Många gånger säger man att vi blir mer och mer likgiltiga. Blassé. Att de flesta inte bryr sig om mer än att sitta hemma vid TVn och att vi numera spenderar vår mesta tid med telefonen. Men jag håller inte med. Jag ser passion, utvecklingsglädje och medmänsklighet överallt.

Jag träffar varje dag spännande, trevliga, glada människor. Män, kvinnor, barn och ungdomar som brinner för sin sak och som vill dela med sig av både kunskap och engagemang. Oavsett vad det handlar om finns de där: i integrationsarbetet, idrottsföreningarna, pensionärsorganisationerna, de politiska partierna, ungdomsgrupperna, biståndsföreningarna, kulturlivet, föräldragrupperna... listan kan göras lång.

Folk kämpar, sliter, bakar, skjutsar, ställer upp, samlar in, arbetar, ordnar, grejar, fixar, donar. Och de gör det ofta helt ideellt. Man gör det för att ändamålet är viktigt. För att det är roligt att utveckla saker. Gärna tillsammans med andra likasinnade. 

Ja, jag ser dem varje dag. Eldsjälarna. Jag tillhör den gruppen själv. I 16 år har jag varit en del av gruppen som arbetar med Nordingrås hemsida www.nordingra.nu. Att visa upp allt bra som finns i vår bygd är viktigt för mig. Jag brinner också för företagsfrågor och har varit med och startat Futura - föreningen för företagande kvinnor i Kramfors kommun. Som mamma är jag naturligtvis engagerad i allt mina barn gjort och gör. 

Ibland kan man dock förvånas av människors passion. Det sker när hängivenheten kontrasterar mot vad man själv tycker är givande. Jag är säker på att många av er skulle tycka att det är heltokigt att gå omkring på fjället i flera dagar med näsan i backen för att leta ovanliga fjällväxter.

Det kan jag själv också tycka, men har gjort det några gånger då jag åkt med på resor anordnade av Naturskyddsföreningen. Då träffar man på de VERKLIGA eldsjälarna. När man har gått en hel lång dag, uppåt - uppåt - uppåt - kämpat och slitit. Stirrat ned i backen och letat efter dagens skatt. Alltså orsaken till den långa och mödosamma vandringen.

Det var ett grässtrå. 

Ett väldigt ovanligt och nästan utrotat grässtrå, men ändock ett grässtrå. Första gången det hände blev jag förvånad. Full i skratt. Men sen förstod jag. Vilken enorm tur att de här passionerade eldsjälarna finns, de som engagerar sig för detta lilla grässtrå. Som värnar det, som ser till att det dokumenteras och som på sikt kanske är orsaken till att arten finns kvar.

Det är stort!

Eldsjälar är viktiga. Och vi är alla eldsjälar på ett sätt eller annat. Jag är säker på att även du har dina områden som du vurmar om. Fast de kanske inte innefattar att vandra miltals ut på fjället och sätta upp små forskningstält för att studera floran... :)

 

Jag är kär - vilken soppa!
Att bli lagom arg på Pernilla Wahlgren

Kommentarer 2

 
Guest - Malin Norlander den fredag, 04 mars 2016 18:05

Härlig, positivt och inspirerande text!

0
Härlig, positivt och inspirerande text!
Guest - AC den fredag, 04 mars 2016 21:26

Tack Malin! :)

0
Tack Malin! :)