Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Jag har slutat äta kött

b2ap3_thumbnail_sataytofu_20160225-055316_1.jpg


Ända sedan jag började få mina anfall av tarmvred har jag undvikit att äta kött. Jag märkte ju att jag fick ont i magen varje gång jag åt kött . Det hände gång på gång utan att jag visste vad det berodde på. Jag hade då ingen aning om att det fanns en lite fripassagerare i tarmen som växte sig större och större och som till slut agerade stoppkloss.

Efter några akutresor till sjukhuset men utan diagnos förstod jag att jag måste måste dra ned på maten. Under två månader blev det mycket yoghurt, soppa och annat lätt. Inte lätt som i kalorifattigt, till exempel grönsaker och fiberrikt bröd var inte bra alls. Det blev trådigt och fastnade lätt. Med lätt menar jag lätt nedbrytbart. Rött kött uteslöt jag helt. 

Även om jag nu är opererad har jag fortsatt på den köttfria dieten. Och det känns så bra!!! Det är bra för min kropp och bra för miljön. Win-win för många.

Det finns så otroligt mycket gott att äta! Jag botaniserar på nätet och i tidningar efter goda recept. Gårdagens middag blev krämig pasta med soltorkade tomater, champinjoner och fetaost. Dagen innan vankades falafel i tunnbröd på bädd av babyspenat, på toppen creme fraiche och sötsur sås. Till det utsökt vatten från Orsta Brunn :)


Här kommer ett recept jag gjorde i fredags. Håll till godo!


Sataywok (4 personer)

Woksås:
½ dl jordnötssmör
½ dl hett vatten
½ dl sweet chilisås
2 msk japansk sojasås
juice från en limefrukt (ca 2 msk)
1 msk sesamolja

Woken:
300 g fast, naturell tofu + 1 msk japansk sojasås
1 litet broccolihuvud (250 g)
1 röd paprika
150 g sockerärter
1 bunt salladslök (5–6 stänger)
2 vitlöksklyftor
ca 250 g breda risnudlar
rapsolja att woka i
¾ dl potatismjöl eller majsstärkelse
½ tsk gurkmeja (jag tog curry)
1 krm salt

Till serveringen:
1–2 dl hackade jordnötter
1 limefrukt i klyftor
ev mer sojasås och sesamolja

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till woksåsen.
2. Tärna tofun. Marinera tofutärningarna i sojasås, enklast i en påse.
3. Skölj och ansa grönsakerna. Skär broccolin i små buketter, paprikan i tärningar, sockerärterna på snedden och salladslöken i strimlor. Hacka vitlöken fint.
4. Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet. Låt stå i kallt vatten i kastrullen.
5. Hetta upp olja i en wokpanna. Woka broccoli, paprika, sockerärter och det mesta av salladslöken ett par minuter. Ta mer olja om det behövs. Ha riktigt hett så att grönsakerna wokas, inte kokar. Tillsätt vitlöken mot slutet, så att den inte hinner brännas vid.
6. Vänd ner de avrunna nudlarna tillsammans med woksåsen i woken.
7. Rulla tofutärningarna i en blandning av potatismjöl/majsstärkelse, gurkmeja och salt och stek frasiga i olja i en stekpanna. Lägg tofun ovanpå woken.
8. Ät och njut :)

Livet som sjukskriven
Att handla lokalt - fast på nätet

Kommentarer 1

 
Guest - kent könberg " farsa" den fredag, 26 februari 2016 11:59

Nja, nog vill jag ha en älgfile ibland, he he.;)

0
Nja, nog vill jag ha en älgfile ibland, he he.;)