Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Integration kan vara "Ja, det är våren"

Jag pratar ofta om att jag blir så imponerad av människor och deras engagemang. Till exempel alla som helt ideellt ställer upp som volontärer för att hjälpa nyanlända in i vårt svenska samhälle. Runt om i landet utförs ett otroligt arbete. 

Igår var jag på biblioteket i Kramfors vid lunchtid. På övervåningen pågick tala-svenska-prat för fullt. Runt två stora bord satt fullt av ivriga flyktingar som tränade på svenska ord och uttryck. Husgeråd i plast gicks igenom, slickepott, kastrull, visp... helt nya ord. När man pratade om olika yrken hade de flesta inga problem med att förstå och uttala polis, värre var det med sjuksköterska och affärsbiträde.

Det häftigaste var att alla var så intresserade. Så glada och villiga att hitta rätt i den främmande vokabulären. De flesta var kring 25 år, övervägande män. Respekten för de två pensionärerna som agerade lärare var påtalig. Glädjen likaså.

Det visar inte minst det faktum att alla hängde med i den gamla slagdängan "Ja, det är våren". Jag kan inte låta bli att visa er en liten filmsnutt över hur det var. Helt oretuscherad, direkt från verkligheten. 

Varsågod - jag tycker den är underbar!

 

Mina bästa poddtips
Gnaget som kommer på våren...