Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Imponerad i efterhand

Igår var det 30 år sedan Palme dog. Sedan han mördades. Jag var då 19 år, på väg mot 20, och hade just flyttat hemifrån. Jag hyrde en liten stuga i Docksta och tyckte att det mesta var kul. Det här var innan jag ens började plugga på universitetet; jag hade tagit studenten och funderade över vad jag skulle göra med resten av livet.

En sen kväll fick jag besök av två bekanta, det var två killar som spelade i samma visgrupp som jag var med i. Jag hade ingen TV, så nyheten om Palme hade gått mig förbi. Även om jag var noll intresserad av politik minns jag att jag kände mig omtumlad, smått chockad. Mördad... här i trygga Sverige?

Precis så reagerade nog de flesta, säkert du med. Nyhetsflödet genomsyrades under lång tid av mordet och vi följde utredningens alla vindlande krumbukter via media. Någonting förändrades. Hatet hade fått ett ansikte, ett anonymt visserligen men samtidigt reellt. 

Jag visste inte mycket om politik. Kände så klart till Palme och hade även följt med i kärnkraftsomröstningen. Löntagarfonder, nja... Vad jag själv tyckte om saker och ting var definitivt inte klart. Intuitivt var jag dock mer miljövänligt inriktad än Palme, så för mig verkade Thorbjörn Fälldin mer sympatisk. Den senare kommer ju dessutom från grannkommunen. Sedan spelade det nog också in att mormor varit stark kraft i centerkvinnorna.

Under de 30 år som gått har det flutit mycket vatten under broarna och jag kan idag säga att jag inte röstar på Centerpartiet :) Inte på sossarna heller för den delen. MEN jag inser vilken enormt skicklig politiker och aktad statsman Olof Palme var.

När jag igår såg dokumentären om honom slogs jag av vilken briljant och skärpt framtoning han hade. Engagemanget och hängivenheten går inte att ta miste på.

Palme är tveklöst den mest framstående politiker vi haft i Sverige. Oavsett vad man tycker om politiken får man konstatera det. Han satte fingret på många orättvisor. Sedan vet jag också att han ansågs som en klassförrädare bland vissa och alldeles för höger bland andra. Att han var hatad var inte tu tal om saken. Den tragiska utgången visar just på detta.

Det finns många bra citat från Olof Palme och jag vill avsluta med ett av dem. Det passar bra även i vår samtid.

Att handla lokalt - fast på nätet
Jag är kär - vilken soppa!

Kommentarer

 
Kommentarer saknas