Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/templates/gk_creativity/lib/framework/helper.layout.php on line 167 Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /customers/3/4/a/ordpilot.se/httpd.www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ann-Cathrin Granbäcks blogg

Att brinna för mer än rätten att säga negerboll

 

De vackraste människorna är de som brinner. Som har en inre glöd, en passion för något. Som vill förändra och utveckla. Som argumenterar och kämpar för sin sak. Och då talar jag inte om de människor som försvarar rätten att säga negerboll, eftersom det "alltid hetat så".

Att rättfärdiga det hela med att påstå att man då inte heller "kan säga vitlök"... eller "baka finska pinnar" är bara löjligt. Sandlåda verkligen.

När jag var liten sade vi negerbollar. Jag tänkte aldrig någonsin på att det skulle vara nedsättande. Men jag var ett barn. Tämligen oskyldig, eftersom det inte fanns särskilt många olika nationaliteter i samhället där jag växte upp. Min klass var helt homogen vad gäller etnicitet och hudfärg.

Idag är verkligheten annorlunda. Såväl samhället som språket har förändrats, det vet både du och jag. Tänker inte gå in på några förklaringar, utan konstaterar bara att om det finns ord och uttryck som är nedsättande, då ska vi inte heller använda dem. Så himla enkelt! Varför strida för något som alla i grunden vet är fel?


Känner du till Staffan di Mistura? För mig var han en okänd profil tills jag läste om honom i DN:s lördagsbilaga igår. Jag blev imponerad. Och berörd. Utan att känna Staffan di Mistura det minsta mer än det jag just läst förstår jag att han är en vacker människa.

Vacker på grund av sin glöd och sitt engagemang. Staffan föddes 1947 som son till en svensk mamma och italiensk pappa. Fadern hade flytt undan den fascistiska regeringen i Italien och hamnat i Sverige. Här blev han affärsman och ordnade genom sina kontakter så att Staffan som sjuttonåring kunde praktisera hos FN. Det blev starten för ett yrke som går ut på att konfliktlösning genom diplomati.

Staffan di Mistura har arbetat i 45 år inom FN som fredsmäklare i otaliga krig och konflikter. Afghanistan, Somalia, Sudan, Etiopien, Balkan, Libanon... Nu hade han egentligen trappat ned, men fick frågan om han inte kunde tänka sig arbeta för att främja freden i Syrien. Det måste kännas häftigt när en man som Ban Ki-moon ringer och säger "Vi har hamnat i ett vakuum i Syrien. Vi behöver dig, Staffan."

Undra om Staffan di Mistura någonsin skulle baka och äta negerbollar? Jag tror inte det.

I DN:s artikel kan man också läsa att Syrienkonflikten är den mest komplexa stridshärd som någonsin funnits. Det är många inblandade parter, som inte ens håller sams inom de egna grupperna. Brott begås mot krigslagar och människorätten. Det har varit fem år av grymhet och ouppfyllda löften.

Staffan di Mistura, som förutom svenska talar sex språk, tror inte att kriget i Syrien kan lösas genom militär inblandning. Det är alltså inte ett krig som kan vinnas. Det måste lösas på fredlig väg med överenskommelser. Och han tänker sig att det kan ske inom en rimlig tid, innan nästa års utgång.

Jag tycker det är så underbart med människor som di Mistura. Som verkligen gör skillnad. Som dedicerar sina liv åt att lösa konflikter istället för att cementera dem. Som jobbar med fredsförhandlingar på högsta nivå. Som alltid tänker positivt och som aldrig ger upp.

Som inte sitter kvar i sandlådan och äter negerbollar.

Skiner solen lika vackert i Stor-Norrland?
När Enja-hår var den högsta önskan

Kommentarer

 
Kommentarer saknas